do góry

Faworki

Faworki, chrusty, jak by je nie zwać, to idealny przysmak na karnawałowe imprezy i Tłusty Czwartek, który co prawda powoli dobiega końca, ale może ktoś będzie miał ochotę poświętować nieco dłużej i przyda mu się poniższy przepis.

 

Składniki:

  • 350g mąki pszennej tortowej i trochę dodatkowej do posypania stolnicy przy wałkowaniu
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki alkoholu (wódka, spirytus lub rum)
  • szczypta soli
  • 15g miękkiego masła, może być też rozpuszczone
  • smalec i/lub olej rzepakowy
  • woda do rozrabiania ciasta

Dekoracja:

  • cukier puder dodatkowo do posypania, można też dodać do niego przetarty cukier wanilinowy.

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie i dodać żółtka, sól, śmietana, alkohol, masło, cukier puder. Ciasto posiekać i wyrobić do jednolitej konsystencji dodając wodę, by wszystkie składniki się połączyły. Następnie zbić ciasto wałkiem dla napowietrzenia, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, a ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na stolnicy, podsypywać odrobiną mąki. Po rozwałkowaniu ciasto pokroić na prostokąty, nacinać na środku na ok 2 cm i przekładać jeden koniec przez tak powstałe oczko.

Faworki smażyć na tłuszczu uważając, by się nie przypaliły. Następnie wyjąć je na papierowy ręcznik do odsączenia. Gdy wystygną ułożyć na talerzyku i posypać do dekoracji cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Creative Mess Blog

Witaj na Blogu Creative Mess. Mam na imię Sylwia, jestem freelancerem, grafikiem komputerowym i fotografem amatorem. Piszę przede wszystkim o fotografii i życiu grafika, ale mam nadzieję, że każdy znajdzie tu jakąś cząstkę dla siebie. Zapraszam do odwiedzin!

  • Justyna Witkowska

    ja faworkowałam w piątek 🙂 u nas zawsze daje się mniej żółtek, a więcej śmietany. wyglądają pysznie!

    • Każdy dzień dobry i to fakt, jest wiele receptur 😉 Dziękuję, chyba takie były, bo bardzo szybko zniknęły 😀

  • Faworki to moje dzieciństwo, najlepsze robiła moja sąsiadka, celowo krążyłam wokół jej domu, by na te pyszności się załapać 🙂 Wygladają cudownie!

    • Dziękuję. Dla mnie również jest to wspomnienie dzieciństwa. Zawsze robiliśmy faworki zamiast pączków. Do dziś nie wyobrażam sobie bez nich Tłustego Czwartku.

  • Matka-Dietetyczka

    A u mnie było bez faworków;)

    • To pewnie jakieś inne smakołyki się znalazły? 🙂 Ja nie mogłam sobie odmówić, chociaż raz w roku.

  • Iwona Siekierska

    Uwielbiam faworki zwłaszcza te, smażone na smalcu. Moja Babcia była mistrzynią w ich robieniu i dała mi swój przepis.

    • Mmmm.. takie sprawdzone przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie są najlepsze 😉

  • Ostatnia fotka z bzami  Kolejne dopiero za rok lilachellip
  • Wiosna miaa swoje uroki spring wiosna lato bez lilac lilacshellip
  • Mj rekwizyt fotograficzny  bez kwiaty flowers wazon szko glasshellip
  • Nowe zdjcia na fejsie Zapraszam httpfbmeCreativeMessPL meblebartu meblebartu wood woodenboxhellip
  • Nowe zdjcia na fejsie Zapraszam httpfbmeCreativeMessPL meblebartu meblebartu wood woodenboxhellip
  • Nowe zdjcia na fejsie Zapraszam httpfbmeCreativeMessPL meblebartu meblebartu wood woodenboxhellip
  • Nowe zdjcia na fejsie Zapraszam httpfbmeCreativeMessPL creativemesspl box woodenbox lilachellip
  • Nowe zdjcia na fejsie Zapraszam httpfbmeCreativeMessPL creativemesspl pendrive woodenpendrive lilachellip

Kontynuując oglądanie strony, zgadzasz się z polityką Cookie. Więcej informacji

Ustawienia cookie sprawiają, że strona i oczekiwane przez Ciebie informacje, mogą być dostarczane w najlepszy możliwy sposób. Aby dowiedzieć się więcej zapoznaj się ze stroną: http://www.blog.karmadesignstudio.pl/polityka-cookies/ i kliknij "akceptuj".

Zamknij